|
zapytanie (karolina) |
|
|
ja ta metode wyprobowalam 3 lata temu. w efekcie jestem mama 3 letniej coreczki. ciaze przeszlam bez wiekszych komplikacji. wszystko odbylo sie dobrze. jezeli nie ma innej mozliwosci to warto wyprobowac i tą metodę. ja jestem bardzo zadowolona (więcej...) |
|
|
ok a co z dzieckiem? (Roksana) |
|
|
No wlasnie, tez drecza mnie mysli o efektach ubocznych invitro... czy to jest na pewno bezpieczne? czy dziecko ma takie same szanse urodzic sie zdrowe jak przy normalnym zaplodnienu? (więcej...) |
|
|
a co ze zdrowiem matki?? (Kaja) |
|
|
Zapłodnienie invitro nie niesie zazwyczaj zagrożeń dla matki, lecz dla samego dziecka. Powikłania, które są często spotykane to: poronienia (około 25%) ciąże pozamaciczne (5 %), przedwczesne porody i inne komplikacje (około 20%). Każde z tych wiąże się także z pewnymi zagrożeniami dla matki. Ważne jest żeby podczas sztucznego zapłodnienia ściśle kontrolować rozwój ciąży i ogólnego stanu zdrowia matki i dizecka. (więcej...) |
|
|
jak to wygląda faktycznie (Bibi) |
|
|
Moja koleżanka jest mężatką od roku, ale bezskutecznie stara się z mężem o dziecko. W badaniach wyszło, że jej mąż ma mało wartościowe nasienie, czyli ponad 70% plemników nie jest zdolnych do zapłodnienia. Teraz moje pytanie, z skąd wezmą nasienie do zapłodnienia skoro jej mąż ma bezwartościowe. Czy mogą zapłodnić kobietę nasieniem innego mężczyzny jeśli się na to zdecydują? (więcej...) |
|
|
jak wygląda zbieg (Niunia) |
|
|
Mnie czeka ten zabieg,bo wszelkie próby o malucha nie wyszły, już mam nawet zaplanowany, dlatego piszę na wielu forach i pytam kobiety o opinie. Jak to wygląda i jak się do niego przygotować? Czekam i tu na wasze wypowiedzi. Niunia (więcej...) |

Jak zajść w ciążę?
Zajście w ciążę wcale nie jest takie proste i szybkie, jak może zdawać się większości ludzi. Wciąż dowiadujesz się od swoich znajomych, że spodziewają się dziecka i wciąż staracie się z partnerem tak samo cieszyć się przyjściem na świat własnego? Jeśli przez dłuższy czas stosowaliście tabletki antykoncepcyjne, może się wydawać, że z chwilą gdy ją odstawicie pojawi się dziecko.
Ciąża zagrożona
Okres spodziewania się przyjścia na świat dziecka jest bardzo ekscytujący, jednak dla mam, których ciąża związana jest z ryzykiem, w równej mierze może on przynosić ogromny stres. Na ryzyko wystąpienia powikłań ciąży składa się wiele czynników: wiek i zdrowie matki, styl życia, waga, pochodzenie etniczne, czy historia rodziny.
Prowadzenie ciąży
Na różnych etapach twojej ciąży, przejdziesz przez szereg testów, począwszy od rozmowy na temat symptomów i dolegliwości, a skończywszy na badaniach ginekologicznych. Twój lekarz położnik będzie śledził zmieniający się rozmiar macicy, puls i położenie dziecka, zleci wykonanie badań krwi i moczu.